Ιστορικό

Η Σκακιστική Ένωση Βόλου είναι αθλητικό σωματείο που έχει ως σκοπό , σύμφωνα με το καταστατικό της, τη συστηματική ανάπτυξη , καλλιέργεια , διδασκαλία και διάδοση του σκακιού , στα παιδιά και τη νεολαία γενικότερα. Καθώς και τη παροχή δυνατότητας στους αθλητές της να συμμετάσχουν σε σκακιστικούς αγώνες.

Η Σκακιστική Ένωση Βόλου ιδρύθηκε στις 27/1/1962. Η ιδρυτική συνέλευση των μελών έγινε στο παραλιακό καφενείο «Δημητρούλια» και το αρχικό Καταστατικό υπογράφουν 21 μέλη . Τροποποιήσεις του Καταστατικού έγιναν την 1/3/1970 και την 6/2/2000. Με την τελευταία τροποποίηση το καταστατικό της εναρμονίστηκε με τις διατάξεις του νέου Αθλητικού νόμου 2725/99.

Το τέλος της δεκαετίας του 80 ήταν από τις καλύτερες περιόδους του Συλλόγου. Το εντευκτήριο του ,αρχικά στην οδό Αντωνοπούλου με Ιάσωνος και μετά στην οδό Γαλλίας με Μαυροκορδάτου, ήταν στέκι συγκέντρωσης για πολλούς. Τα σκακιστικά πρωταθλήματα που διοργανώθηκαν τότε ήταν από τα πλέον ισχυρά σε τοπικό επίπεδο και με μεγάλο αριθμό συμμετοχών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η Σ.Ε.Βόλου πρωταγωνίστησε στα σκακιστικά πρωταθλήματα, με κορυφαίες στιγμές την άνοδό της την περίοδο 1992-93 στην Β’ Εθνική Κατηγορία, όπου συμμετείχε για δύο χρονιές. Αναδείχτηκε, επίσης, τέσσερις φορές κυπελλούχος Θεσσαλίας (κύπελλο Σπύρος Μπίκος ) και μία φορά έφθασε μέχρι τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας. Στυλοβάτες αυτών των επιτυχιών ήταν μεταξύ των άλλων, οι ισχυροί σκακιστές που ανέδειξε ο Σύλλογος, Γ. Χατζηπολίτης (υποψήφιος μετρ), Κ. Μεντισόπουλος, Σίμος Πετρόπουλος κ.α.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Σύλλογος περνά μια περίοδο αδράνειας, αλλά στα τέλη της ίδιας δεκαετίας δραστηριοποιείται και πάλι. Αρχίζουν να λειτουργούν τμήματα εκμάθησης σκακιού σε μικρά παιδιά και νέους .Τα αποτελέσματα της επαναδραστηριοποίησης της Σ.E. Βόλου γίνονται γρήγορα ορατά. Μία νέα και πολλά υποσχόμενη γενιά παιδιών εμφανίζεται. Παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο και πολύ όρεξη για το σκάκι όπως οι, Χρήστος και Αλέξανδρος Γίτσης, Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, Ερρίκος Ζάχος, Γιώργος Κωνσταντάρας, Αναστάσης Καφετζόπουλος, Ζωή Μπλατσή, Σωτήρης και Ναυσικά Μαλικέντζου, Βασίλης Κορώνας, Βασίλης Πάπας, Φώτης Γρηγορίου, Βασίλης και Γιώργος Παπαδούλης, Γεωργία και Αντωνία Συρνιώτη, κ.ά διακρίνονται σε τοπικό, αλλά και πανελλήνιο επίπεδο.

Την περίοδο 2001-2008 χρόνια, η ομάδα της Σ.Ε.Βόλου, πλαισιωμένη από σκακιστές όπως οι, Πατρίκος Γιάννης, Συρνιώτης Γιάννης, Γίτσης Χρήστος, Φωτιάδης Αντώνης, Καραίσκος Χρήστος, Τζαμτζής Κώστας, Κουκουβίνος Βασίλης, Γίτσης Αλέξανδρος, Πετρούλιας Δημήτρης, Σκουζός Αλέξανδρος, Κουτίδης Θανάσης, Καραμπεροπούλου Μαργαρίτα και από το δυναμικό των παιδιών της, πέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα. Αναδείχτηκε πέντε φορές Πρωταθλήτρια Θεσσαλίας και έφτασε να διεκδικεί την άνοδό της στην Α΄Εθνική.

Η νεανική ομάδα της Σ.Ε.Βόλου ανακηρύσσεται επί πέντε συνεχή χρόνια (2003-2008) Πρωταθλήτρια   Θεσσαλίας και τις χρονιές (2005, 2006 και 2008) πέτυχε μετά από αγώνες μπαράζ να   προκριθεί στην τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Νέων, πραγματοποιώντας αξιόλογες εμφανίσεις. (6η το 2005 στα Χανιά, 5η το 2006 στο Ρίο, 10η το 2008 στη Χαλκίδα).

Το 2007 ο Δήμος Βόλου προσπαθώντας να λύσει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα της Σ.Ε.Βόλου, της παραχώρησε μια αίθουσα στο Κέντρο Άθλησης και Νεολαίας «Αδαμόπουλου » όπου γίνονται πλέον τα μαθήματα και οι σκακιστικοί αγώνες του Συλλόγου.

Η είσοδος του 2009, μετά την αποχώρηση (μεταγραφή) των Σωτήρη και Ναυσικάς Μαλικέντζου, Αναστάση Καφεντζόπουλου, Γεωργίας και Αντωνίας Συρινιώτη και του Βασίλη Κορώνα, βρίσκει τον σύλλογο αγωνιστικά αποδυναμωμένο.

Ωστόσο μια νέα γενιά μικρών σκακιστών εμφανίζεται στο προσκήνιο. Οι Μορές Κωνσταντίνος, Σταύρος και Ιουλία Κοντού, Πρωτοψάλτης Παναγιώτης, Φραγκούλης Δημήτρης πλαισιωμένοι από τους Βασίλη και Γιώργο Παπαδούλη, τη Ζωή Μπλατσή, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά των τμημάτων υποδομής, αφήνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Η ενεργοποίηση παλαιότερων αθλητών του συλλόγου και η αξιοσμείωτη εκπαιδευτική δραστηριότητα του ομοσπονδιακού προπονητή Μιχάλη Αγγελή και του Θοδωρή Ρωμανού, επιτρέπουν μια αισιόδοξη ματιά προς το μέλλον.

Η Σ.Ε. Βόλου θα συνεχίσει να μυεί τα παιδιά στα μυστικά του σκακιού και να καλλιεργεί σε αυτά την αγάπη για το άθλημα, αλλά και την ομαδική προσπάθεια. Ελπίζει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταφέρει να ξεπεράσει την αγωνιστική καμπή και φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει ξανά σε τοπικό επίπεδο, διεκδικώντας και πάλι την άνοδό της στην Πρώτη Κατηγορία.

Το σκάκι συνεχίζει να κατακτά ολοένα και περισσότερο έδαφος στην πόλη του Βόλου.

Advertisements